به بهانه 17 مرداد روز خبرنگار/
گزارش:علیرضا حسن زاده خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی
تامین امنیت شغلی خبرنگاران دغدغه ای است که در سالهای اخیر این قشر را به خود مشغول کرده و لذا توجه بیشتر مسوولان در این امر را می طلبد و حل آن هدیه ای بس بزرگ به همه دست اندرکاران عرصه اطلاع رسانی است .
این دغدغه تقریبا در همه رسانه های چه نوشتاری و چه دیداری وجود دارد و اکنون شمار زیادی از خبرنگاران نگران وضعیت شغلی خود هستند.
این دغدغه ها در حالی است که در عصر اطلاعات و ارتباطات ، خبرنگاران نقش بی بدیلی در اطلاع رسانی و تنویر افکار عمومی می توانند ایفا کنند.
در سالهای اخیر تلاشهای خوبی در زمینه حمایت از خبرنگاران از جمله مسائل بیمه ای شده و در دولت خدمتگزار و عدالت محور دکتر احمدی نژاد با حمایت مادی و معنوی، این قشر را به شغل و حرفه خود امیدوار کرده است اما آنها بیش از هر حمایت مالی به امنیت شغلی توجه دارند و این انتظار را داشته که در دولت دهم ، آینده حرفه روزنامه نگاری به سرانجامی برسد و این قشر فرهیخته با خیال آسوده به ملت و کشورشان خدمت کنند.
در همن رابطه جمعی از دست اندرکاران و فعالان رسانه های استان خراسان رضوی در آستانه روز خبرنگار مهمترین خواسته خبرنگاران را تامین امنیت شغلی و مشکلات معیشتی می دانند.
مدیر تفاسیر و برنامه های سیاسی خبری صدا و سیمای استان خراسان رضوی گفت: نقش خبرنگاران و دست اندرکاران رسانه ها به دلیل گستردگی از ویژگی خاصی در جامعه برخوردار است ولی با این وجود فعالان رسانه با یک سری دغدغه هایی از جمله تامین امنیت شغلی روبرو هستند.
"محمد صادق حاتمی" افزود: روزنامه نگار و دست اندرکار رسانه ها در راستای وظایف خطیر خود موارد و موضوع هایی که در جامعه از آنها غفلت شده و یا مغفول مانده را با کنار زدن غبار از چهره شان منعکس می کنند.
وی اضافه کرد: روزنامه نگاری از یک طرف نوعی ارتباطات و از سویی دیگر شغل و حرفه است که دارای یک سری دغدغه های خاص خود است.
وی گفت: رسانه ها تنها شریک لحظه های زندگی مردم از طریق انعکاس پیامها و رویدادهای مختلف خبری نیستند، بلکه منبع اطلاعاتی پایان ناپذیری هستند که اخبار و اطلاعات را از طریق آگاهی بخشی رسانه ای در اختبار جامعه قرار می دهند.
مدرس علوم ارتباطات دانشکده خبر مشهد افزود: رسانه های گروهی تاکنون نتوانستند به وظیفه خطیر خود در این بخش عمل کنند.
وی بیان کرد: نقش اجتماعی ژورنالیسم و دست اندرکار رسانه در جامعه ویژه و شاخص است که برای تهیه اخبار و یا گزارشهای خبری سعی می کنند به عناصر خبری پاسخ داده و نیاز مخاطب و جامعه در آگاهی بخشی در حیطه آن مطلب و رویداد تامین شود.
حاتمی اظهار داشت: از این حیث حرفه خبرنگاری با کار در یک واحد تولیدی تفاوت می کند.
وی گفت: روزنامه نگار و خبرنگار باید آگاه، باسواد و آموزش دیده و در شناخت اوضاع و احوال جامعه در کارش ابتکار عمل داشته باشد.
مسوول گروه شهرستانهای روزنامه قدس نیز گفت: جایگاه خطیر خبرنگاران و اهمیت اطلاع رسانی مطلوب در جامعه به درستی تبیین نشده و به همین دلیل مسوولان به نحو شایسته خود را موظف به پاسخگویی به آنان نمی دانند.
"مهرداد طبسی" گفت: برخی مسوولان خبرنگاران را نه تنها به عنوان یک فرصت قبول ندارند بلکه یک تهدید تلقی می کنند و به نوعی در صدد خنثی کردن این تهدید هستند.
وی گفت: ضرورت اطلاع رسانی شفاف و بهینه توسط مسوولان مهمترین خواسته های خبرنگاران است و با توجه به رسالت و وظایف خطیر خبرنگاران و رسانه های ارتباط جمعی ، مسوولین باید عنایت بیشتری به این امر داشته باشند.
وی بیان کرد: خبرنگاران رسانه های گروهی نقش تعیین کننده و سرنوشت سازی در جامعه دارند.
وی گفت: خبرنگاران باید با تاسی به شهید صارمی خبرنگار شهید خبرگزاری جمهوری اسلامی به وظیفه سنگین خود در تنویر افکار عمومی و نقد منصفانه به خوبی عمل و جامعه را به سمت رشد و تعالی هدایت کنند.
دبیر قدس آنلاین نیز گفت: تامین امنیت شغلی به عنوان یکی از دغدغه های مهم خبرنگاران رسانه های ارتباط جمعی لزوم توجه بیش از پیش مسوولان را می طلبد.
"سید حبیب قاآنی" ادامه داد: بیمه و بازنشستگی پیش از موعد خبرنگاران یکی از تنگناهای مهمی است که آنان را با تنگناهای عدیده ای روبرو کرده و ادارات کار و امور اجتماعی، تامین اجتماعی و فرهنگ و ارشاد اسلامی همواره مسوولیت این بخش را به عهده همدیگر می اندازند.
وی گفت: با شکایت افراد حقیقی و یا حقوقی ممکن است امنیت شغلی خبرنگاران و رسانه ها دستخوش تهدید شده و به مخاطره بیفتد.
وی قانون جامع رسانه ها که هم اکنون در مجلس شورای اسلامی در دست بررسی است را یاد آور شد و از مسوولان و از جمله نمایندگان مجلس خواست نسبت به تسریع در این امر مهم و رفع مشکلات تامین امنیت شغلی خبرنگاران و رفع تنگناهای مادی و معیشتی آنان عنایت بیشتری داشته باشند.
یکی دیگر از دبیران قدس آنلاین نیز می گوید: خبرنگاران رسانه ها در شرایط فعلی بیش از اینکه دغدغه مردم و جامعه را داشته باشند و نظرات و مشکلات آنان را به جامعه انتقال بدهند، دغدغه گروههای سیاسی و دولتمردان را داشته و انتقال دهنده نظرات این بخشها هستند.
"جعفر کوشافر" ادامه داد: رسالت روزنامه نگاری ایجاب می کند روزنامه نگاران وابسته به بخشهای گوناگون نباشند و به طور مستقل به وظیفه خطیر خود در اطلاع رسانی مناسب عمل کنند ولی ما هم اکنون در جامعه این قبیل رسانه ها بسیار کم داریم.
وی تاکید کرد: باید در چارچوب قانون جامع مطبوعات حقوق دست اندرکاران رسانه ها از جمله خبرنگاران به عنوان پیشتازان عرصه خبر توسط مسوولان مربوطه تامین شود به گونه ای که خبرنگار به طور مستقیم درخواستی از مسوولین نداشته باشد و مسوولان خود به آن توجه لازم بکنند.
وی بیان کرد: خبرنگاران نباید به هیچ اداره و یا بخشی وابسته باشند بلکه باید با حفظ استقلال کار رسانه ای همه نقاط ضعف و قوت جامعه را بررسی و منعکس کنند.
دبیر تحریریه سرویس ویژه خراسان روزنامه قدس نیز گفت: متاسفانه هنوز جایگاه خبرنگاران در جامعه ما به درستی تبیین نشده و این مساله باعث شده که آنها نتوانند به خوبی به وظایف خطیر خود در اطلاع رسانی مناسب و کامل جامه عمل بپوشانند.
"مهدی کاهانی مقدم" گفت: یکی از علل مهم این مشکل وابستگی رسانه ها به دولت و یا بخشهای دولتی و جناحهای سیاسی است که کار را برای اطلاع رسانی شفاف و بهینه برای دست اندرکاران رسانه ها سخت می کند.
او اضافه کرد: تامین امنیت شغلی از جمله دغدغه های خبرنگاران رسانه های ارتباط جمعی است و در برخی موارد اجحاف های بسیاری در حق این قشر می شود.
وی گفت: متاسفانه امنیت شغلی خبرنگاران حتی به مراتب کمتر از امنیت شغلی کارگران شرکتهای پیمانکاری است.
وی اظهارداشت: بحث سخت و زیان آور بودن حرفه خبرنگاری از سالهای گذشته مطرح بوده ولی مسوولان مربوطه تصمیم قاطع و مناسبی برای اعمال آن در حیطه اجرا نگرفتند و خود رسانه های هم به خوبی نتوانستند این امر را تبیین و لزوم عنایت مسوولین را به آن جلب کنند.
کاهانی مقدم گفت: اگر مشکلاتی برای شهروندان و قشرهای گوناگون اتفاق بیفتند خبرنگاران آن را تا کسب نتیجه مطلوب از طریق مسوولان و یا با انعکاس اخبار و گزارشهایی پی گیری می کنند ولی برای رفع تنگناهای مربوط به خودشان پیگیری لازم انجام نمی دهند.
دبیر صفحه اقتصادی و سیاسی سرویس خراسان رضوی روزنامه خراسان گفت: مسوولان ذیربط باید به رفع امنیت شغلی و مشکلات مادی و معیشتی به عنوان یکی از دغدغه های مهم خبرنگاران رسانه های گوناگون اعم از مکتوب و سایبری توجه مناسب داشته باشند.
"احمد حیدری" اظهار داشت: رسانه های مستقل نسبت به رسانه هایی که به بخشهایی وابسته هستند بهتر می توانند به وظایف خطیر خود عمل کنند.
وی گفت: آزادانه و فعال تر عمل کردن رسانه ها نتنها هیچ گونه تهدیدی برای نظام و کشور محسوب نمی شود بلکه موجب رشد و شکوفایی بخشهای گوناگون می شود.
وی افزود: خبرنگاری در راستای وظایفش که همانا بیان واقعیتها و نارسایی ها در جامعه و انتقال آن به مسوولان می باشد ، موفق است که در وهله نخست شناخت درستی از تنگناها داشته باشد و آنها را به طور دقیق ریشه یابی کرده باشد، در غیر این صورت خود خبرنگار تسلیم مصاحبه شونده می شود.
او گفت: رسالت اصلی خبرنگاران و رسانه های ارتباط جمعی بیان واقعیتها در جامعه است و مسوولان ادارات و بخشهای گوناگون باید به این امر مهم توجه مناسب داشته باشند.
وی اظهار داشت: مخاطبان رسانه ها باید بتوانند با دادن اطلاعات درست و یا منابع خام خبری به خبرنگاران و دست اندرکاران ذیربط با آنها ارتباط مناسبی برقرار کنند.
حیدری گفت: رسانه ها نقش بسیار مهمی در تامین امنیت روانی و همبستگی ملی و وحدت در جامعه دارند و باید نقش خطیر آنان به خوبی در جامعه شناسانده و تبیین شود.
دبیر سرویس اقتصادی روزنامه خراسان هم گفت: رسانه ها باید با پرهیز از هر گونه افراط و تفریط در اطلاع رسانی همواره روحیه نشاط و امید را در جامعه رواج دهند.
"مهدی حسن زاده اصفهانی" اظهار داشت: متاسفانه برخی از خبرنگاران و رسانه ها به نوعی بولتن خبری ادارات تبدیل شده اند و این با ماهیت اصلی اطلاع رسانی مغایرت دارد.
وی تاکید کرد: آنان باید در کنار نقاط قوت ، نقاط ضعف بخشهای مختلف را هم منعکس کنند و از این طریق به رفع این مشکلات گام بردارند.
وی با اشاره به نامگذاری سالجاری به عنوان سال جهاد اقتصادی توسط مقام معظم رهبری گفت: رسانه ها نقش مهمی در تبیین این امر مهم در جامعه دارند.
وی ادامه داد: خبرنگاران و رسانه های گروهی باید در کنار تبیین راهکارهای مناسب برای تحقق جهاد اقتصادی ، از مسوولان بخشهای گوناگون این مهم را مطالبه کنند.
رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی مشهد نیز گفت: تامین امنیت شغلی از نظر تامین امنیت و امکانات رفاهی یکی از ضروریات مهم حرفه خبرنگاری است.
"محمد کاظم دبیری" گفت: باید این امر مهم مورد عنایت مسوولین مربوطه و دست اندکاران رسانه های گروهی قرار بگیرد.
وی بیان کرد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشهای زیرمجموعه آن از جمله این اداره به نوبه خود بر اساس وظایف ترسیم شده اقداماتی برای حمایت از خبرنگاران و پیشیبانی های اولیه مانند بیمه خبرنگاری، صدور کارت و سایر خدمات انجام می دهند.
او گفت: خبرنگاران در کنار وظایف خطیر و مهم خود در انعکاس اخبار و رویدادهای مختلف باید تحول زایی را در اولویت اقداماتشان قرار دهند.
وی ادامه داد: خبرنگاران به عنوان نمایندگان افکار عمومی مطالبه و نظارت عمومی بر بخشهای مختلف انجام می دهند و از این حیث پل ارتباطی بین مردم و مسوولین هستند.
وی خاطر نشان کرد: رسانه ها باید در این راستا فرصتها و توانمندی ها و نقاط ضعف و قوت را از دید مسوولین و مخاطبین به طور شفاف اطلاع رسانی کند و این امر مهم در ارتقاء ساختاری و اجرایی بخشهای گوناگون موثر خواهد بود.