همزمان با آخرین ماه سال ( اسفندماه ) آسمان شاهد برخی از رویدادهای نجومی است و در پایان این ماه به استقبال اعتدال بهاری در ساعت 8:44 روز سه شنبه اول فروردین 1391 می رویم.
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا گفت: در روز چهارشنبه 10 اسفند خوشه زیبای پروین ساعت 12 :5 صبح 4 درجه با ماه جدایی دارد.
"مسعود عتیقی " افزود: پنج شنبه 11 اسفند خوشه "قلائص" که در صورت فلکی ثور قرار دارد ساعت 02:03 بامداد حدود پنج درجه با ماه جدایی دارد که البته قبل از نیمه شب این روز هنگام غروب ماه، کمترین جدایی این اجرام را شاهد هستیم .
وی ادامه داد: همچنین ستاره مشهور دبران (چشم گاو) نیز در پنجشنبه شب (11 اسفند) کمتر از 5 درجه با ماه فاصله دارد.
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران خاطرنشان کرد: شنبه 13 اسفند سیاره سرخ بهرام ساعت 23:32 به وضعیت مقابله می رسد.
مقابله های زمستانی سیاره سرخ با توجه به وضعیت مداری زمین و آن سیاره به گونه ای است که این اجرام در هنگام مقابله، فاصله زیادی به نسبت مقابله های تابستانی (شهریورماه) دارند.
سیاره بهرام هر 5/2 سال یک بار به مقابله می رسد که پرتاب دست ساخته های بشری معمولا در این زمان انجام می شود.
هر 15 تا 17 سال نیز مریخ به مقابله مطلوب که کمترین فاصله با زمین است ، می رسد که آخرین بار ششم شهریور 1382 شاهد این رویداد جذاب بودیم.
در هنگام مقابله، زمین بین خورشید و سیارات بیرونی منظومه خورشیدی قرار می گیرد و بهترین شرایط رصدی برای زمینی ها در این زمان فراهم است. مریخ این شب ها در صورت فلکی شیر جا خوش کرده است.
عتیقی خاطرنشان کرد: دوشنبه 15 اسفند سیاره تیز پای خانواده خورشید یعنی تیر (عطارد) ساعت 12:52 این روز به حداکثر کشیدگی شرقی خود خواهد رسید و در افق شامگاهی دوشنبه این سیاره شرایط مناسبی برای رصد بعد از غروب خورشید دارد.
به گفته وی، در شامگاه سه شنبه 16 اسفند اگر به سمت چپ سیاره تیر توجه شود با حدود 3 درجه جدایی زاویه ای، می توان سیاره سبز آبی اورانوس را دید .
البته در شهرها و نقاط دارای ذرات آلاینده و گرد و غبار برای دیدن سیاره اورانوس به یک تلسکوپ کوچک آماتوری و یا یک دو چشمی نجومی نیاز است .
مدیر انجمن نجوم آماتوری گفت: در شب چهارشنبه 17 اسفند ، ماه با ستاره دل شیر (قلب الاسد) و سیاره سرخ بهرام یک مثلث می سازند که شاید بتوان گفت مثلث قائم الزاویه ای است که ماه در راس عمود آن قرار دارد. ستاره دل شیر بالا و سمت چپ ماه و سیاره سرخ مریخ در سمت چپ مهتاب قرار دارد.
عتیقی ادامه داد: ساعت 22:38 شنبه 20 اسفند منظره زیبایی را در آسمان شاهد خواهیم بود. ماه با جدایی 2 درجه در جنوب ستاره سماک اعزل( آلفا سنبله) در صورت فلکی خوشه قرار دارد و سیاره حلقه بر گردن کیوان با فاصله بیشتر در همین صورت فلکی و سمت چپ ماه به رنگ زرد قابل شناسایی است.
وی خاطر نشان کرد: در روز سه شنبه 23 اسفند در افق غربی شاهد دو جرم ستاره مانند پر نور خواهیم وبد که جرم پرنورتر (سمت راست) سیاره آناهید و جرم سمت چپ آن، غول منظومه خورشیدی یعنی برجیس است که بیش از 3 درجه با یکدیگر جدایی دارند. شاید این منظره دلربا آخرین جلوه زیبای نجومی سال جاری باشد.
به گفته عتیقی، ساعت 44 دقیقه بامداد چهارشنبه 24 اسفند اگر به افق شرق – جنوب شرق توجه شود، ماه در حالی طلوع می کند که ستاره مشهور دل کژدم(قلب العقرب) با 4.1 درجه جدایی در جنوب ماه قرار دارد.
وی خاطرنشان کرد: خوشه کروی M80 بالا وسمت راست ماه و خوشه کروی M4 در جنوب وسمت راست ماه قرار دارد و برای رصد آنها به یک دستگاه تلسکوپ آماتوری نیاز است . درخشندگی ماه در این شب 63درصد است.
مدیر انجمن نجوم آماتوری گفت: سه شنبه اول فروردین 91 ساعت 8:44 اعتدال بهاری و نوروز است. فاصله زمین از خورشید در این زمان 148 میلیون و 993 هزار و 759 کیلومتر است و قطر زاویه ای خورشید 32 دقیقه و 7 ثانیه خواهد بود.