گزارش: علیرضا حسن زاده
فناوری اطلاعات و ارتباطات امروزه نقش مهمی در زندگی اجتماعی و فردی ما دارد و به جرء جدایی ناپذیری از زندگی و به یکی از ملزومات توسعه بخشهای مختلف اعم از آموزشی، فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و غیره تبدیل شده است.
فناوری از واژه لاتین تکنولوژی و از دو لغت یونانی techno به معنای هنر و مهارت و logia به معنای علم و دانش تشکیل شده است، لذا توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات برای توسعه اشتغال و کارآفرینی به معنای استفاده از علم و دانش در خدمت هنر و مهارت و ایجاد فرصتهای شغلی است.
از آنجایی که توسعه اشتغال و کارآفرینی یکی از نیازهای ضروری کشور است می توان با برنامه ریزی صحیح از ظرفیت فناوری اطلاعات و ارتباطات برای توسعه این بخش استفاده مطلوب کرد.
سرعت در حال گسترش فناوری اطلاعات ایجاد مشاغل متعددی را در همه بخشهای صنعتی، کشاورزی و خدماتی جامعه بدنبال دارد.
تعدادی از مسوولان و دست اندرکاران و فعالان بخش فناوری اطلاعات و صنایع مرتبط با مخابرات و رایانه کشور در حاشیه نمایشگاههای بین المللی رایانه و صنایع مخابراتی مشهد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفتند: باید با برنامه ریزی درست ظرفیت های فناوری اطلاعات و ارتباطات را در مسیر توسعه اشتغال و کارآفرینی جهت دهی کرد.
آنان بر این باورند: گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات بستر ساز مهم توسعه اشتغال و کارآفرینی است.
"محمد شریفی" مدیر تولید یک شرکت تولید تجهیزات رایانه ای و خدمات مرتبط با نرم افزار و سخت افزار گفت:
وجود نیروهای متخصص و کارآمد از ضروریات توسعه کمی و کیفی بخشهای مختلف از جمله بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات است.
وی تاکید کرد: باید با حمایت از افراد و نیروهای متخصص و توانمند و دانش آموختگان دانشگاهی شاهد نقش آفرینی بیشتر آنان در توسعه فرصتهای شغلی باشیم.
"محمد علی ترابی" نیز گفت: فناوری اطلاعات و ارتباطات دامنه وسیعی را در بخشهای مختلف شامل می شود و توسعه هر بخشی بدون توجه به این فناوری به طور مطلوب امکان پذیر نیست.
این کارشناس تولید شرکت تولید کننده تجهیزات مخابراتی و اینترنتی استان خراسان رضوی افزود: باید نیازها و عقب ماندگی های هر یک از بخش ها را در کشور و نقشی که ظرفیتهای فناوری اطلاعات و ارتباطات برای رفع این مشکلات دارد را بررسی و به نوعی نقشه راهی برای خود ترسیم کرد.
وی اضافه کرد: در مرحله بعدی می بایستی ظرفیت های اشتغال و کارآفرینی را برای برطرف کردن این مشکلات و تنگناها و عقب ماندگی ها جهت دهی و با حمایت از افراد متخصص و توانمند و ایجاد فرصتهای شغلی پایدار گامهای موثری برای برداشت.
وی خاطر نشان کرد: با عنایت به رشد سریع فناوری اطلاعات و ارتباطات باید با برگزاری دوره های آموزشی اطلاعات فعالان این بخش همواره به روز باشد در غیر این صورت از گردونه رشد سریع این بخش عقب خواهند ماند.
یکی از بازدید کنندگان نمایشگاه بین المللی رایانه و صنایع مخابراتی مشهد هم گفت: باید فناوری اطلاعات و ارتباطات و رابطه آن با اشتغال و کارآفرینی در کنار دانشگاهها و مراکز آموزش عالی از سطوح مختلف تحصیلی اعم از راهنمایی و دبیرستان هم ارایه شوند تا دانش آموزان از سنین نوجوانی با اهمیت این امر آشنا شوند.
"علیرضا کاظمی" اضافه کرد: توسعه رو به رشد پیشرفتهای فناوری اطلاعات بستر و زمینه های فراوانی را فراهم آورده و از این پتانسیل مناسب برای رفع معضل بیکاری جوانان از جمله دانش آموختگان دانشگاهی استفاده کرد.
این دانشجوی کارشناسی ارشد رایانه افزود: نمایشگاههای بین المللی رایانه و صنایع مخابراتی مشهد نقش بسیار مهمی در آشنایی آحاد جامعه با ظرفیتهای فناوری اطلاعات و ارتباطات و صنعت مخابرات کشور و نقش آنها در توسعه اشتغال و کارآفرینی دارند.
وی گفت: برای استفاده بیشتر از صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات و رایانه در مسیر اشتغال و کارآفرینی باید تعداد دانشجویان و رشته های مورد نیاز در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی افزایش یافته و مسوولان با پرداخت تسهیلات اشتغالزایی از دانش آموختگان این رشته ها حمایت کنند.
"هادی بهزادی" یکی از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد هم گفت: با توجه به جایگاه و ظرفیت ویژه صنعت فناوری اطلاعات در میان سایر صنایع باید با توسعه امکانات زیرساختی لازم مانند فیبر نوری و رفع مشکلات اینترنت پر سرعت این پتانسیلها در مسیر اشتغال و کارآفرینی جهت دهی کرد.
وی صرفه جویی در وقت، مدیریت بهتر زمان، کاهش هزینه های اداری، تولیدی و غیره برای کارفرمایان ، امکان انجام عملیات از راه دور و بهبود کیفی فعالیت ها را از جمله نتایج توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات در مسیر اشتغال و کارآفرینی یاد کرد.
رییس سازمان نظام صنفی یارانه خراسان رضوی نیز گفت: فناوری اطلاعات و ارتباطات و یارانه از ظرفیتهای بسیاری در بخشهای مختلف از جمله توسعه اشتغال و کارآفرینی برخوردار است و باید با رفع مشکلات موجود برای توسعه کمی و کیفی آن اقدام کرد.
"محمود خاکباز" با اشاره به تاثیرهای منفی نوسانات نرخ ارز در بروز مشکلات متعدد برای فعالان این عرصه از مسوولان ذیرط خواست با حمایت بیشتر از این افراد، آثار منفی نوسانات نرخ ارز را کاهش دهند.
رییس اتحادیه خدمات رایانه ای مشهد نیز گفت: باید از ظرفیت برپایی نمایشگاههای بین المللی رایانه و صنایع مخابراتی برای توسعه کمی و کیفی این بخشها و افزایش نقش آفرینی آنها در مسیر ثبات اشتغال موجود و توسعه کارآفرینی بهینه در جامعه استفاده مطلوب کرد.
"محمد بنانژاد" با اشاره به رشد کمی و کیفی همه سالانه نمایشگاههای بین المللی رایانه در مشهد گفت: برگزاری این نمایشگاه نقطه عطفی در عرصه اطلاعرسانی و ارتباطات است.
وی بیان کرد: برگزاری این نمایشگاه فرصت مناسبی را برای آشنایی فعالان صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات و رایانه و مخابرات کشور با یکدیگر و توسعه کمی و کیفی فعالیتهای آنان فراهم می کند.
عضو کمیسیون صنایع و معادن و رییس کمیته مخابرات مجلس شورای اسلامی هم یکی از مولفه های مهم نقش آفرینی صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات در توسعه اشتغال و کارآفرینی را افزایش سهم بخش خصوصی در توسعه این صنعت ذکر کرد.
"علی مطهری" اضافه کرد: تنها با استفاده از اعتبارهای دولتی نمی توان به اهداف برنامه پنجم توسعه کشور در توسعه زیرساختهای فناوری اطلاعات و ارتباطات دست یافت و باید حضور بخش خصوصی در این بخش بیش از پیش افزایش یابد.
به گزارش ایرنا، وی ادامه داد: در تعداد زیادی از مواد برنامه پنجم توسعه کشور بر اهمیت توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات و آی سی تی و گسترش دولت الکترونیک تاکید شده و مطالبات بسیاری از دولت برای تحقق این اهداف وجود دارد.
وی گفت: طبق این برنامه باید سهم بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات در تولید ناخالص ملی به دو درصد افزایش یابد.
وی اظهارداشت: طبق برنامه پنجم توسعه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مکلف شده نسبت به توسعه شبکه ملی اطلاعات امن و پایدار با پهنای باند مناسب اقدام و با استفاده از توان و ظرفیت بخش غیردولتی، امکان دسترسی گسترده و پرسرعت را برای کلیه کاربران این شبکه فراهم کند.
نماینده شبستر در مجلس شورای اسلامی افزود: همچنین طبق این برنامه باید تا پایان سال 95 بیش از 50 درصد خانوارهای ایرانی از اینترنت پرسرعت برخوردار باشند و 60 درصد شبکه های ارتباطی داخلی به اینترنت متصل شوند.
وی توسعه بخش خدمات از جمله خواسته های فعالان صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات دانست و گفت: باید با توسعه و بهبود شاخصهای کمی و کیفی در این بخش گامهای موثری برداشت.
او اظهار داشت: در اعتبارهای سال آینده وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات توجه خاصی به توسعه زیرساختهای فیبر نوری و فناوری اطلاعات و ارتباطات در بخشهای مختلف شده است.
چهاردهمین نمایشگاه بین المللی رایانه، تجارت الکترونیک، اینترنت و ماشین های اداری و پنجمین نمایشگاه بین المللی صنایع مخابرات و اطلاع رسانی با حضور 180 شرکت داخلی از استانهای تهران، اصفهان، خراسان شمالی و خراسان رضوی و نمایندگی های خارجی از کشورهای بحرین ، چین، فرانسه، تایلند و مالزی 26 الی 30 دیماه جاری در محل نمایشگاه بین المللی مشهد دایر است.
شرکت کنندگان در این نمایشگاهها توانمندی و تولیدات خود را در زمینه های سخت افزار، نرم افزار، ارائه و پشتیبانی بسته های نرم افزاری و لوح فشرده اطلاعات تولید داخل، تولید و پشتیبانی نرم افزارهای سفارش مشتری، خدمات اینترنتی، طراحی صفحات وب در فضایی به وسعت هشت هزار متر مربع در معرض دید عموم قرار دادند.
سایر زمینه فعالیتهای شرکت کنندگان در این نمایشگاهها را فناوری اطلاعات و تجارت الکترونیکی، تجهیزات شبکه، آموزش و خدمات مشاوره و پشتیبانی خدمات شبکه های اطلاع رسانی، شبکه داده ها، تولید و ارائه دستگاه های جانبی است.