در شرایطی که تنها یک روز به انتخاب رییس جدید دانشگاه آزاد اسلامی از سوی هیات امنای این دانشگاه باقی مانده است، دایره افراد باقی مانده در حلقه انتخاب هیات امنا محدودتر شده و همین امر، گمانه زنی های مربوط به گزینه نهایی را آسانتر از قبل ساخته است.
به گزارش ایرنا، دومین جلسه هیات امنای دانشگاه آزاد اسلامی با ترکیب جدید پس از اصلاح اساسنامه دانشگاه، قرار است ساعت 16 فردا، 21 دی ماه تشکیل شود و به گفته وزیرعلوم، باید تکلیف انتخاب رییس جدید این دانشگاه در این جلسه و فقط در همین یک جلسه، تعیین شود.
تاکید کامران دانشجو و جدیت وی در زمان اعلام این مطلب، نشانگر عزم شورای عالی انقلاب فرهنگی برای به سامان رساندن موضوع تعیین رییس جدید دانشگاه آزاد تا قبل از تولد سی سالگی این دانشگاه است.
موضوع اصلاح اساسنامه دانشگاه آزاد که در دولت نهم به صورت جدی مطرح شد در فروردین ماه 1388 به نتیجه رسید و با مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، تغییراتی در ترکیب اعضای هیات امنا و شیوه انتخاب رییس دانشگاه آزاد و فعالیت دوره ای آن اعمال شد.
برمبنای اساسنامه اصلاحی، علاوه بر "کامران دانشجو" وزیرعلوم، "مرضیه وحید دستجردی" وزیر بهداشت و "محمد محمدیان" رییس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها که اعضای حقوقی هیات امنای جدید را تشکیل می دهند، "اکبر هاشمی رفسنجانی"، "سید حسن خمینی" و "حمید میرزاده" نیز که از اعضای هیات موسس دانشگاه آزاد هستند و سه عضو هیات علمی تمام وقت دانشگاه های کشور به انتخاب شورای عالی انقلاب فرهنگی که "فرهاد دانشجو"، "بهمن یزدی صمدی" و "فریدون عزیزی" هستند به همراه "عبدالله جاسبی" رییس وقت دانشگاه، در ترکیب هیات امنای جدید دانشگاه آزاد جای گرفتند.
اما از یک سال و نیم قبل تاکنون این اعضا هیچ وقت گرد هم نیامدند تا مصوبات و بندهای بعدی اساسنامه اصلاحی را که مهم ترین آن انتخاب رییس جدید دانشگاه آزاد است، تحقق بخشند تا این که شورای عالی انقلاب فرهنگی در شهریور ماه امسال به وزیر علوم ماموریت داد تا برای تشکیل این جلسه اقدام کند.
نخستین جلسه هیات امنای دانشگاه آزاد با ترکیب جدید 30 آذر ماه در محل دفتر دبیرخانه هیات امنای دانشگاه آزاد با حضور هر 10 عضو هیات امنا تشکیل شد، نشست هیات امنا برای اولین بار در این محل صورت می گرفت و حتی برخی از اعضا پس از سالها عضویت در هیات امنا، حضور در این مکان را برای نخستین بار تجربه کردند.
این نشست چهار ساعته و پر از بحث و جدل برای انتخاب رییس جدید دانشگاه آزاد، باز هم بدون نتیجه خاتمه یافت و انتخاب "اکبر هاشمی رفسنجانی" به عنوان رییس هیات امنا، رسانه ای ترین خبر این جلسه شد و اعضا به توافق رسیدند رای های خود برای انتخاب رییس جدید دانشگاه آزاد را در نشست آتی خود 21 دی ماه - چهارشنبه- به صندوق بیاندازند.
با مصوبه الحاقی شورای عالی انقلاب فرهنگی در آذرماه امسال، حق رای از رییس وقت دانشگاه آزاد در جلسه هیات امنا که به منظور تعیین رییس جدید تشکیل می شود سلب شد و به این ترتیب، "عبدالله جاسبی" در جلسه فردا حق رای نخواهد داشت و 9 عضو دیگر هیات امنا، برنده رقابت انتخابات ریاست جدید دانشگاه آزاد را انتخاب خواهند کرد.
هرچند جاسبی، کمتر از یک ماه قبل در گردهمایی سالانه روسای واحدهای دانشگاه آزاد با قرائت وصیت نامه این دانشگاه، ناامیدی مجموعه حاضر در دانشگاه آزاد را برای تداوم روند فعلی نشان داد اما هنوز گزینه اصلی هیات موسس برای ریاست آینده این دانشگاه است و رقبا برای تکیه بر صندلی ریاست دانشگاه آزاد باید از جاسبی عبور کنند.
به عقیده صاحب نظران، شواهد موجود حاکی از آن است که جاسبی، شانس چندانی برای ادامه ریاست 30 ساله خود بر بزرگترین دانشگاه غیردولتی ایران را ندارد و ناچار باید این سکان را حداقل برای چهار سال به یک نیروی تازه نفس بسپارد.
افراد زیادی در طول دو سال گذشته به عنوان رقبای جاسبی مطرح شده اند که از جمله آنها می توان به "فرهاد دانشجو" عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس و رییس سابق این دانشگاه، "محمد حسن شجاعی فرد" عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت ایران، "محمد سلیمانی" وزیر سابق ارتباطات و فناوری اطلاعات، "فرهاد رهبر" رییس دانشگاه تهران، "کریم زارع" معاون پارلمانی دانشگاه آزاد،"محمد مهدی مظاهری" معاون فرهنگی دانشگاه آزاد ، "حمید میرزاده" عضو هیات موسس و هیات امنای دانشگاه آزاد، "علی محمد رنجبر" عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف، "منصور کبکانیان" معاون پژوهشی سابق وزیرعلوم و عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، "عباس طائب" مشاور عالی وزیرعلوم، "محمدحسین سرورالدین" رییس سازمان سنجش آموزش کشور و رییس منطقه 13دانشگاه آزاد، "علی اکبر ولایتی" مشاور مقام معظم رهبری در امور بین الملل و "غلامعلی افروز" عضو هیات علمی دانشگاه تهران اشاره کرد.
هرچند با کناره گیری بسیاری از این افراد و اظهار عدم تمایل آنها، فهرست کاندیداهای نهایی دانشگاه آزاد هر روز کوچک و کوچکتر شده است اما اعضای هیات امنا می توانند از طریق رایزنی با گزینه های پیشنهادی خود، تا قبل از تشکیل جلسه اصلی به توافقاتی همچون جلب رضایت برخی از کاندیداهای انصرافی برسند و آنها را در جلسه فردا معرفی کنند.
اکنون "حمید میرزاده"، "غلامعلی افروز"، "محمدحسین سرورالدین"،"کریم زارع" ،
"علیمحمد رنجبر" و " محمدصادق مهدوی" معاون هماهنگکننده دانشگاه آزاد در کنار جاسبی به عنوان کاندیداهای ریاست دانشگاه آزاد مطرح هستند اما شنیده ها از محافل دانشگاهی حکایت از آن دارد که برخی رایزنی ها برای متقاعد کردن فرهاد دانشجو برای پذیرش کاندیداتوری این رقابت جدی تر از قبل شده است.
بر این اساس و در صورت قبول کاندیداتوری از سوی فرهاد دانشجو، وی به عنوان رقیب اصلی جاسبی در جلسه فردا مطرح خواهد بود.
همچنین کارشناسان حوزه آموزش عالی معتقدند که حتی اگر عبدالله جاسبی به عنوان برنده انتخابات نشست فردای هیات امنای دانشگاه آزاد معرفی شود گام مهمی در جهت انحصارشکنی در اداره این دانشگاه برداشته خواهد شد چرا که برمبنای اصلاحات صورت گرفته در اساسنامه دانشگاه آزاد، ریاست این دانشگاه از صورت مادام العمر فعلی خارج شده و به صورت دوره چهارساله و با انتخاب اعضای هیات امنا عملی خواهد شد.