"علی اکبر صالحی" وزیر امور خارجه با تاکید بر این که ایران "صاحب اختیار" هواپیمای تجسسی آمریکا است، گفت: هرگونه تصمیم گیری در باره این هواپیما به عهده شورای عالی امنیت ملی است.
دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران در مصاحبه اختصاصی با ایرنا امکان استرداد آن و نیز کمک گرفتن از کشورهای دیگر برای به زمین نشاندن این هواپیمای پیشرفته جاسوسی را رد کرد.
وی با بیان این که چند روز خبر به زمین نشاندن هواپیمای تجسسی آمریکا را به عمد اعلام نکردیم تا تناقضات گفتاری مقامات آمریکایی آشکار شود، اظهار داشت: ادعاهای آمریکا در باره این هواپیمای فوق مدرن تجسسی بی پایه و اساس بوده و برای توجیه عمل خصمانه اش است.
وی تصریح کرد آمریکا چه بخواهد باور کند و چه نکند، نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران بدون کمک هیچ کشور خارجی این هواپیما را با کمترین آسیب به زمین نشانده اند.
وی افزود: آمریکا از طریق سفیر سوئیس در تهران که حافظ منافع این کشور است، برای استرداد این هواپیما پیامی را ارسال کرده که پاسخ ما به این درخواست روشن است.
صالحی تصریح کرد جمهوری اسلامی ایران در چارچوب کنوانسیون های بین المللی این "تجاوز" را پیگیری و از حقوق ملت دفاع می کند.
رییس دستگاه دیپلماسی از مقامات افغانستان نیز در این باره توضیح خواست و به آنان توصیه کرد اجازه تکرار این تجاوز را ندهند.
وی به همه همسایگان جمهوری اسلامی ایران نیز توصیه کرد خاک و حریم هوایی خود را در اختیار آمریکا و همپیمانانش قرار ندهند؛ چرا که "اقدامی غیر دوستانه" تلقی می شود.
این مطالب بخش هایی از مصاحبه اختصاصی ایرنا با "علی اکبر صالحی" وزیر امور خارجه است که در ماه های اخیر در حالی آماج انتقادها بویژه از سوی برخی گروه های منتقد دولت دهم قرار گرفته که عرصه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران نیز شاهد تشدید اختلافات و حتی تنش هایی در روابط ما با برخی کشورها بوده است.
عصر یک روز پاییزی در دفتر کار وزیر امور خارجه با او به گفت و گو نشستیم و او با گشاده رویی و سعه صدر به سوالات ما در باره موضوعات مختلف از نقض حریم هوایی ایران توسط هواپیمای جاسوسی آمریکا، درخواست ها و ادعاهای آمریکا در این زمینه، موافقت ترکیه با استقرار سامانه راداری ناتو، حادثه سفارت انگلیس، روابط تهران - لندن تا مساله تحریم ها، موضوع هسته ای ایران و نیز انتقادها از عملکرد دستگاه دیپلماسی پاسخ داد.
مشروح این مصاحبه دو ساعته بدین شرح است:
خبرنگار ایرنا: آقای وزیر! نخستین پرسش در باره هواپیمای جاسوسی بدون سرنشین رادار گریز آمریکا (RQ-170) موسوم به جانور قندهار است که نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران توانستند بدون کوچکترین آسیبی این هواپیما را در اختیار بگیرند. ارزیابی شما از این اقدام جمهوری اسلامی ایران با توجه به این که غربی ها شبهاتی در توانایی علمی و فنی ایران و نیز حتی بحث کمک گرفتن از کشورهایی چون روسیه و چین را مطرح کرده اند، چیست؟
وزیر امور خارجه پاسخ داد: هواپیمای تجسسی آمریکا که با هوشمندی و درایت نیروهای مسلح ما به دام افتاد، "دستاوردی عظیم و یک معجزه" است؛ بطور یقین این اتفاق برای آمریکا و غرب غیرقابل باور است. یعنی آنها نمی توانند این حقیقت را باور کنند که کشوری مثل جمهوری اسلامی ایران به حدی از بلوغ علمی برسد که بتواند این هواپیما را به سلامت به زمین بنشاند.
صالحی افزود: این به خودشان برمی گردد که این موضوع را بخواهند باور کنند یا نکنند؛ ما از این عدم باورها زیاد داشته ایم.
وی یادآوری کرد هنگامی که تصدی سازمان انرژی اتمی را به عهده داشتم، دکتر احمدی نژاد فرمودند بروید و غنی سازی 20 درصد را خودتان راه بیندازید و وقتی پیرو دستور ایشان، پس از دو روز اعلام کردیم فرایند غنی سازی 20 درصد آغاز شده است، اگر یادتان باشد تمامی رسانه های غربی گفتند این "یک بلوف" است و ایران توانایی غنی سازی 20 درصد را ندارد.
رییس دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: نخستین محصول اورانیوم غنی سازی شده 20 درصد را در 22 بهمن اعلام کردیم و مردم شادمان شدند؛ اما همان زمان، برخی صاحبنظران غربی گفتند این یک بلوف سیاسی است؛ در آن زمان در مصاحبه ای اعلام کردم صبر کنید گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی منتشر شود و هر چه در این گزارش بیان شود، ملاک عمل قرار خواهد گرفت.
صالحی یادآور شد وقتی آژانس نیز در گزارش خود اعلام کرد ایران توانسته است غنی سازی 20 درصد را انجام دهد، گفتند ایرانی ها نمی توانند صفحه سوخت هسته ای بسازند و هنگامی که 20 فروردین 89، نخستین صفحه سوخت مجازی را در معرض دید همگان گذاشتیم که البته با استفاده از فلزهای آلومینیوم و مس بود، باز غربی ها غافلگیر شدند.
دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران اظهار داشت: باور این واقعیات برای غرب سنگین است چون تعداد انگشت شماری از کشورهای جهان هستند که قابلیت ساخت صفحه سوخت 20 درصدی را دارند.
وزیر امور خارجه تاکید کرد واقعا برای غرب بسیار مشکل است به این باور برسد که کشوری در حال توسعه مانند جمهوری اسلامی ایران بتواند پس از 30 سال به چنین درجه ای از علم و تکنولوژی با اتکا به توانمندی و نیروهای بومی خود برسد؛ ممکن است بسیاری کشورها به این توانمندی دست یابند، اما با کمک دیگران که این بحث دیگری است.
صالحی تصریح کرد اما در باره ایران، این جوشش علمی و تکنولوژیکی در داخل کشور آغاز شده، یعنی چشمه این دستاوردها در داخل کشور است و این امر اهمیت بسیاری دارد.
*** چند روز خبر در اختیار گیری هواپیمای تجسسی آمریکا را اعلام نکردیم
وزیر امور خارجه اظهار داشت: در باره هواپیمای تجسسی رادار گریز آمریکا نیز که یکی از هواپیماهای بسیار پیشرفته آنها است، وقتی عزیزان ما در نیروهای مسلح توانستند به زیبایی، آن را به زمین بنشانند، چند روز این مطلب را اعلام نکردیم تا ببینیم طرف مقابل چه می گوید و بازتاب ها چه خواهد بود.
صالحی گفت: پس از چند روز که تناقض های گفتاری آمریکایی ها روشن شد، این مطلب را اعلام کردیم و بعد از مدتی نیز دوستان ما در نیروهای مسلح، این هواپیما را در معرض دید بینندگان قرار دادند.
*** تحسین ملت های جهان و ارتقا جایگاه ایران
وزیر امور خارجه افزود: حال، آمریکا می خواهد باور کند یا نکند؛ اما اقدام ما اثر خودش را در بین ملت های جهان گذاشت و ملت های جهان به این دستاورد بزرگ ملت بزرگ ایران آفرین گفتند.
رییس دستگاه دیپلماسی تصریح کرد این اقدام، جایگاه ما را نزد افکار عمومی جامعه جهانی بسیار بیش از آنچه بود، ارتقا داد و اظهارات و گفتار ما را نسبت به تحولات چشمگیر علمی و تکنولوژیکی کشور به اثبات رساند و مردم جهان نیز متوجه شدند اظهارات ما صرف یک ادعا نیست؛ بلکه حقیقت است.
*** توانمندی را داشتیم، نیازی به کشورهای خارجی نداریم
صالحی با رد برخی ادعاها مبنی بر کمک گرفتن از کارشناسان کشورهای دیگر برای به زمین نشاندن هواپیمای آمریکایی گفت: وقتی چنین "پهپادی" وارد کشور می شود، فرصتی نیست که از کسی کمک بخواهید؛ خودمان اکنون هواپیماهای بدون سرنشین رادار گریز تجسسی می سازیم.
وزیر امور خارجه افزود: اینطور نیست که ما در خلاء بوده و ناگهان توانسته باشیم این اقدام را انجام دهیم؛ این امر مسبوق به سابقه است؛ یعنی عزیزان ما در نیروهای مسلح، سال ها این توانمندی را ایجاد کرده بودند و لذا ضرورتی نداشت از کشور دیگری استفاده کنیم.
دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران یادآوری کرد حتی گفته اند این هواپیما خودش به زمین نشسته است؛ خب! باور این کار برای آنها سخت است و شاید اگر من هم جای آنها بودم به غرورمان بر می خورد که کشوری در حال توسعه اینگونه بتواند به بالاترین فناوری های پیچیده کنترلی، مخابراتی و رادیویی دست یابد.
*** اقدام آمریکا یک تجاوز است/ از حقوق خود دفاع می کنیم
خبرنگار ایرنا از صالحی سوال کرد: وزارت امور خارجه در چارچوب کنوانسیون های بین المللی چه اقداماتی را در باره نقض حریم هوایی ایران انجام داده است یا انجام خواهد داد؟
رییس دستگاه دیپلماسی پاسخ داد: به تمامی کنوانسیون هایی که به آنها پیوسته ایم متعهد هستیم و هر اقدامی را انجام دهیم، در چارچوب این تعهدات خواهد بود.
وزیر امور خارجه گفت: حضور این هواپیما را بر فراز حریم هوایی جمهوری اسلامی ایران، یک "تجاوز" می دانیم و در چارچوب کنوانسیون ها که حقوقمان در آنها لحاظ شده است، به همان میزان که خود را "متعهد" می دانیم، به همان میزان نیز سعی خواهیم کرد از "حقوقمان" دفاع کنیم و به هر آنچه در این کنوانسیون ها پیش بینی شده است، عمل خواهیم کرد.
*** در حال بررسی بعد حقوقی این تجاوز هستیم
دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران اظهار داشت: "اعتراضی" را به دبیر کل سازمان ملل متحد ارسال کردیم و اعتراض هایی را نیز برای دبیر کل سازمان همکاری اسلامی و دبیر کل جنبش عدم تعهد ارسال کرده ایم.
رییس دستگاه دیپلماسی تاکید کرد وزارت امور خارجه از بعد حقوقی نیز در حال بررسی این تجاوز است تا جنبه های خاصی را به اجرا بگذارد.
از وزیر امور خارجه سوال شد: آیا به دادگاه های بین المللی همچون دادگاه کیفری لاهه شکایت خواهیم کرد؟
صالحی پاسخ داد: اکنون نمی خواهم پیش بینی امری را کنم یا مراجعی را اعلام کنم؛ تا حقوقدانان ما با دقت کافی نظرات خود را اعلام نکنند، نمی خواهم پیشدستی کنم. اما به تمام مراجعی که از نظر حقوقی می توانیم موضوع را ارجاع دهیم، ارجاع خواهیم داد.
*** پیام آمریکا از طریق سفیر سوئیس برای استرداد هواپیما
خبرنگار ایرنا از صالحی پرسید: در پی این تجاوز به حریم هوایی ایران، سفیر سوئیس در ایران را که حافظ منافع آمریکا است، احضار کردید. مقامات آمریکایی در این مورد درخواست استرداد هواپیما را مطرح کرده اند، پاسخ شما چیست و این درخواست چگونه مطرح شده است؟
وزیر امور خارجه در حالی که تبسمی بر لب داشت، پاسخ داد: آمریکایی ها پیامی را از طریق سفیر سوئیس فرستاده بودند و در آن پیام تقاضا کرده اند این هواپیما را پس بدهید؛ به همین سادگی.
صالحی اظهار داشت: پاسخ ما مشخص است؛ حالا آنها برای این که از این مهلکه خود را خارج کنند، ادعاهای دیگری دارند؛ از جمله این که اعلام کرده اند این هواپیما در حال انجام ماموریت سازمان ملل بوده است.
*** ادعای بی پایه آمریکا برای توجیه عمل خصمانه اش
وزیر امور خارجه تصریح کرد انجام ماموریت برای سازمان ملل، شیوه های خود را دارد. برای مثال، وقتی در بسیاری مناطق، سازمان ملل نیرو اعزام می کند مانند سومالی یا جنوب لبنان، تانک ها، خودروها و ابزار و ادواتش، آرم و رنگ خاصی دارند.
صالحی اظهار داشت: ادعاهای آمریکا در این زمینه "کاملا بی مبنا، بی اساس و بی پایه" برای "رد گم کردن، فرار به جلو و ایجاد زمینه ای برای توجیه عمل خصمانه اش" است که البته هیچ کس، خریدار آن نیست.
*** هر اقدامی را در چارچوب کنوانسیون ها انجام می دهیم
صالحی افزود: ما اعتراض خود را به سفیر سوئیس به عنوان حافظ منافع آمریکا
در ایران در این زمینه اعلام کردیم و گفتیم اقدام آمریکایی ها، اقدامی خصمانه است و ما در چارچوب کنوانسیون های بین المللی عمل خواهیم کرد و این حق را برای خود قائلیم، هر اقدامی که جامعه بین المللی در چارچوب مقررات جاری و کنوانسیون های موجود برای کشور مورد تجاوز اجازه می دهد، انجام دهد، آن اقدامات را انجام دهیم.
*** سفر جلیلی به مسکو ربطی به هواپیمای آمریکایی ندارد
از وزیر امور خارجه در باره سفر چند ساعته اخیر "سعید جلیلی" دبیر شورای عالی امنیت ملی به روسیه و ادعاهای مطرح شده در باره ارتباط این سفر با هواپیمای جاسوسی آمریکا سوال شد که وی پاسخ داد: تحولات منطقه، تحولاتی مورد توجه کشورهای منطقه از جمله روسیه است.
صالحی افزود: ما رایزنی هایی در ارتباط با تحولات منطقه با روسیه داریم و دکتر جلیلی برای رایزنی با روس ها در باره تحولات منطقه سفر کرد و هیچ بحثی در ارتباط با هواپیمای تجسسی آمریکا نشده است.
*** صاحب اختیار هواپیمای آمریکایی هستیم
وزیر امور خارجه در باره همزمانی انجام این سفر و موضوع هواپیمای آمریکایی و تحلیل های ارائه شده در این زمینه اظهار داشت: گاهی این مسائل پیش می آید و آنها هم این تحلیل ها را ارائه می کنند تا مشکل خودشان را حل کنند.
وی تصریح کرد ما پهپاد را به زمین نشانده ایم، حالا روسیه یا چین می خواهند چه اقدامی برای ما انجام دهند.
صالحی تاکید کرد ما اکنون صاحب اختیار این هواپیما هستیم.
*** تصمیم برای مصالحه یا معامله به عهده شورای عالی امنیت ملی است
خبرنگار ایرنا در این هنگام از وزیر امور خارجه پرسید: با توجه به این که برخی مقامات آمریکایی از جمله "دیک چنی" برای بازپس گیری این هواپیما خواستار حمله نظامی به ایران و برخی دیگر نیز خواستار معدوم کردن آن شده اند و شورای عالی امنیت ملی آمریکا نیز با انجام این اقدامات مخالفت کرده است و "باراک اوباما" رییس جمهوری این کشور نیز درخواست استرداد این هواپیما را بطور علنی بیان کرد، اما مقامات جمهوری اسلامی ایران از جمله حضرت عالی این درخواست استرداد را رد می کنید؛ آیا امکان مصالحه و معامله ای در این زمینه میان تهران - واشنگتن وجود دارد؟
صالحی در پاسخ گفت: هرگونه تصمیم گیری در باره این موضوع به عهده شورای عالی امنیت ملی است.
*** جهان بینی غرب به چالش کشیده شده است
خبرنگار ایرنا پرسید: آقای وزیر! فرموده اید که نیات آمریکا از این اقدام برای ما مکشوف است. واقعا اهداف کاخ سفید از این اقدام چه بوده است؟
رییس دستگاه دیپلماسی پاسخ داد: نیات و دلیل تخاصم و دشمنی آمریکا با جمهوری اسلامی ایران در پی پیروزی انقلاب اسلامی همواره مشخص بوده است.
صالحی افزود: تخاصم آمریکا از زمان جنگ تحمیلی آغاز شد و "جیمی کارتر" رییس جمهوری وقت آمریکا در زمان آغاز این جنگ گفت که ایران باید تاوان انقلابش را بدهد.
وزیر امور خارجه گفت: آنها می دانستند انقلاب اسلامی ایران، انقلابی ریشه ای و اصیل است و نخبگان سیاسی نیز می دانستند این انقلاب به چه سمت و سویی خواهد رفت، چه موجی از حرکت مردمی و بیداری را ایجاد خواهد کرد و این موج بیداری در مقابل زیاده خواهی های غرب خواهد بود و اجازه نخواهد داد مانند گذشته آنها بتوانند به ترک تازی های خود در منطقه ادامه دهند.
وی یادآور شد زمانی که انقلاب اسلامی ایران رخ داد، "موشه دایان" وزیر دفاع وقت رژیم صهیونیستی گفت که زلزله ای در منطقه رخ داده است و آثار این زلزله بعدها مشهود خواهد شد.
صالحی تاکید کرد انقلاب اسلامی ایران برای غرب یک "زلزله سیاسی" بود و با تحلیل هایی که داشتند، می دانستند این انقلاب عرصه را بر آنها در منطقه تنگ تر و تنگ تر می کند.
وی در عین حال گفت: البته این اتفاقات سیاسی، لحظه ای رخ نمی دهد؛ یعنی وقتی انقلاب می شود، فردای آن روز، آنها در مضیقه قرار نمی گیرند. انقلاب مردم ایران، یک انقلاب فکری بود و نه یک انقلاب صنفی.
دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران اظهار داشت: بنابراین، ما تمام جهان بینی غرب را با این انقلاب به چالش کشیدیم که برای غرب خیلی خطرناک است و روز به روز، این عرصه بر آنها تنگ تر می شود؛ چرا که مسائل فکری زمان می برد تا بر ذهن و افکار عمومی نفوذ یابد.
*** افغانستان بطور جدی این مساله را رسیدگی کند
خبرنگار ایرنا از وزیر امور خارجه سوال کرد: سفیر افغانستان در تهران را نیز به دلیل این که این کشور خاک و حریم هوایی خود را در اختیار آمریکا قرار داده است، احضار کرده اید. توضیح مقامات افغانستان در این زمینه چه بوده است؟
همچنین با توجه به این که یک افسر سابق سازمان جاسوسی آمریکا اعلام کرده که چهار سال است از این هواپیماها برای رخنه به حریم هوایی ایران استفاده می کنند و فناوری به کار رفته در این هواپیما برای مدت های مدیدی زیربنای جنگ آمریکا در عراق و افغانستان بوده است، توصیه شما برای تکرار نشدن این تجاوزها به دولت افغانستان چیست؟
صالحی پاسخ داد: سفیر افغانستان را بر اساس این اصل احضار کردیم که خاک کشور همسایه نباید مورد استفاده برای تجاوز به همسایگان قرار گیرد.
رییس دستگاه دیپلماسی تصریح کرد با توجه به بررسی هایی که انجام دادیم هواپیمای تجسسی آمریکا از افغانستان عبور کرده و به فضای ایران آمده بود؛ از این رو از دولت محترم جمهوری اسلامی افغانستان تقاضا کردیم که به این موضوع بطور جدی رسیدگی کند و دیگر اجازه ندهد چنین اتفاقی بیفتد؛ چرا که این امر به عنوان یک "اقدام غیردوستانه" تلقی می شود.
صالحی یادآور شد چنانچه توافقی بین آمریکا و افغانستان وجود دارد که این هواپیماهای تجسسی در خاک افغانستان استفاده شوند، باید در همان محدوده توافق شده باشد و چنانچه این هواپیماها بخواهند به خارج از مرزهای آن کشور تجاوز کنند، امری "غیردوستانه" از سوی کشور همسایه تلقی می شود.
*** همسایگان اجازه تکرار این اشتباهات را ندهند
وزیر امور خارجه تاکید کرد: همسایه ما باید اینگونه رفتارها را رصد کند و مراقب باشد این اتفاقات دو باره تکرار نشود و خاک افغانستان علیه کشور دیگری استفاده نشود.
دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران اظهار داشت: "این اتفاق و اقدام بموقع، هوشمندانه و مدبرانه جمهوری اسلامی ایران باعث خواهد شد که آمریکایی ها اگر بخواهند همین اشتباه را دو باره تکرار کنند، چند بار فکر کنند."
رییس دستگاه دیپلماسی از کشورهای همسایه بویژه دولت افغانستان خواست توجه ویژه ای نسبت به این امر داشته باشند و اجازه ندهند نیروهای نظامی مستقر در آن کشور، این اشتباهات را تکرار کنند.
*** ترکیه در باره اظهارات کلینتون پاسخ دهد
خبرنگار ایرنا از وزیر امور خارجه پرسید: یکی دیگر از همسایگان ما یعنی ترکیه نیز با استقرار سامانه راداری مربوط به سپر موشکی ناتو در مرز خود با ایران موافقت کرده است. چه توصیه ای به کشورهای همسایه دارید که چنانچه بر اساس منافع خود موافقتنامه ها و قراردادهایی را با ایالات متحده آمریکا امضا می کنند، آنها و همپیمانانش از خاک و امکانات این کشورها علیه جمهوری اسلامی ایران استفاده نکنند؟
صالحی پاسخ داد: در باره رادارهای مربوط به سپر دفاع موشکی که قرار است در ترکیه استقرار یابد، این بخشی از یک منظومه است که قرار است بخشی در ترکیه مستقر شود.
وی تصریح کرد "با دوستان ترک صحبت کردیم و اعتراض خود را بطور دوستانه با آنها بیان کردیم و آنها توضیحاتی داشتند مبنی بر این که مقصد و هدف این سامانه راداری، ایران نیست."
رییس دستگاه دیپلماسی گفت و گوهای وزارت امور خارجه با ترکیه را در این زمینه مفصل دانست و افزود: "قرار است دوستان ترک، اقداماتی تشریحی در باره این موضوع انجام دهند و در آینده شرح بیشتری در باره این پروژه به ما ارائه دهند."
صالحی در عین حال یادآور شد برخلاف آنچه دوستان ترک بیان کرده اند، خانم هیلاری کلینتون وزیر خارجه آمریکا چند روز پیش در ژنو اعلام کرد که این سامانه راداری فقط برای مقابله با موشک های ایرانی است.
وزیر امور خارجه خطاب به دولتمردان ترکیه اظهار داشت: ما کدام حرف را باور کنیم؟ شما می گویید قطعا هدف ایران نیست؛ اما خانم کلینتون، هدف از این سامانه راداری را جمهوری اسلامی ایران بیان می کند.
رییس دستگاه دیپلماسی از دولتمردان ترکیه سوال کرد:" دوستان ترک ما در قبال این حرف خانم کلینتون چه جوابی دارند؟"
وی گفت: از دوستان ترک می خواهیم که نسبت به حساسیت همسایگان از جمله جمهوری اسلامی ایران در قبال استقرار سامانه راداری در خاک این کشور توجه ویژه داشته باشند.
صالحی از دولت ترکیه خواست در این زمینه بازنگری جدی داشته باشد و توضیح داد: این فقط ما نیستیم که نسبت به این سامانه راداری حساسیت داریم، کشورهای دیگری هم در منطقه هستند که همین حساسیت را دارند؛ از جمله روسیه. روس ها هم به این موضوع اعتراض دارند.
وزیر امور خارجه اظهار داشت: با توجه به جایگاه مهم ترکیه در منطقه و این که به عنوان کشوری نقش آفرین در منطقه در حال ظاهر شدن است و در بین افکار عمومی مردم مسلمان، جایگاه مورد احترامی را برای خود کسب کرده است، نباید اجازه دهد این جایگاه به خاطر اقدامی بی اثر، خدشه دار و تبدیل به وسیله ای برای سوء استفاده دیگران شود.