همچون سایر نقاط کشورمان نان، عمدهترین ماده غذایی در سیستان و بلوچستان است. دهها نوع نان ویژة این استان، به مناسبتهای مختلف پخت میشود.
به عنوان مثال در سیستان علاوه بر نان لواش، تافتون، کلوچه، تابهای و چَلْبَکْ از آرد گندم نوعی نان به نام قلیفی پخته میشود. طرز پختن این نان به این شکل است که آرد را پس از ورز دادن بسیار، به صورت یک نوار پهن درمیآورند و آن را شبیه رولت میپیچند تا به حالت مدور درآید. آنها را درون یک دیگ مسی کاملاً چرب میگذارند و پس از آن در زیر ذغالهای گداخته تنور میگذارند تا کاملاً بپزد. این نان به رنگ قهوهای در میآید و بسیار خوشمزه است در سیستان این نان را خالی و بدون غذا میخورند.
نان در بلوچستان، نیز انواع مختلفی دارد. به عنوان مثال، نوعی نان به نام هلکاری که همان چلبک سیستانی است، وجود دارد. جهت پخت آن خمیر درست شده را به صورت قرصهای کوچکی، در روغن سرخ میکنند. این نان مخصوص سفرة صبحانه است.
انواع دیگری از نانها مثل لواش، گرده ، سیسرک ، پناری و نانهایی که روی تابه پخته میشود، نیز در بلوچستان مصرف میشود.
بلوچها همراه با نان خورشهایی نیز مصرف میکنند که به آن عموماً واداپ گفته میشود. در انواع خورشهای طبخ شده در بلوچستان، ادویههای تند و پیاز فراوان استفاده خاصی دارد و گوشت بز بیشتر از گوشت سایر دامها مصرف میشود.
“تنوری” یکی از غذاهایی است که عمدتاً جهت مجالس مجلل طبخ میشود و آن عبارت است از به سیخ کشیدن یک لاشه کامل گوشت قرمز است. سپس آن را در تنور میگذارند.
از جمله خورشهای سیستانی کشک زابلی، اوجیزک و آبگوشت است.
کشک زابلی: مادهای است زردرنگ از ترکیب ادویه، زردچوبه، گندم بلغور شده و دوغ. این مجموعه را به مدت یک هفته الی ده روز در کیسة نخی میگذارند، سپس آن را درآورده و پس از ورزدادن، پودر میکنند.
کشک زابلی به صورت یک غذای کامل و مقوی در مدت کوتاهی طبخ میشود.
اوجیزک: شبیه اشکنههای امروزی است، منتهی در ساخت آن تنها آب و پیاز و روغن و ادویه مخصوص محلی بهکار برده میشود.
در تهیه آبگوشت محلی نوعی ادویه که به آن آچار میگویند، به کار برده میشود. آچار ترکیبی است از خمیر: پیاز، آرد گندم جوشیده و زردچوبه. آچار به شکل دایرههای کوچک، خشک و به نخ کشیده میشود و به انواع خورشها از جمله آبگوشت، طعم و لعاب میدهد.
امروزه با توجه به ارتباط فرهنگها و بهبود شرایط اقتصادی، تغذیه هیچیک از اقوام منحصر به تهیه غذاهای سنتی نیست، در سیستان و بلوچستان نیز به همین دلیل هماکنون انواع خورشها و پلوها و سایر طعامهای ایرانی و حتی خارجی در لیست غذاهای رایج مردم قرار دارند.