روز هشتم آبان را به پاسداشت شهادت نوجوان دانش آموز، حسین فهمیده، در جبهه های دفاع مقدس، به عنوان روز بسیج دانش آموزی نامگذاری کردند، بسیج دانش آموزی نهادی آموزشی است که با برنامه های مدون و ایجاد پایگاه های علمی و رزمی، سعی دارد گام های مؤثری را در راه ارتقای توان علمی و جسمی دانش آموزان بردارد.
فرهنگ دهخدا، بسیج به معنای عزم و اراده، آماده ساختن نیروی نظامی یک کشور برای جنگ، آماده سفرشدن و اسباب و سازمان است.
در سال 1373 با ابلاغ فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و به منظور به کارگیری توان مجموعه معاونت های نیروی مقاومت بسیج در امر تقویت و گسترش بسیج دانش آموزی، دفتر مشاورت بسیج دانش آموزی تشکیل شد تا با یاری فرماندهی نیرو، به تقویت اصولی بسیج دانش آموزی همت گمارد.
از جمله دست آوردها و فعالیت های این نهاد را در این دوران می توان تعیین ساختار و سازمان و شرح وظایف بسیج دانش آموزی در مدارس، ضابطه مند کردن ارتباطات گروهی و تشکیلاتی، ایجاد سازمان پویندگان و پیشگامان به تناسب مقاطع تحصیلی راهنمایی و متوسطه، همچنین طراحی دسته های سازمان یافته برای فعالیت های فرهنگی، امدادی، علمی و سازندگی، طراحی لباس، آرم نشان عضویت، پرچم سازمانی و تطبیق آموزش آمادگی دفاعی مدارس با نظام آموزش های نظامی بسیج، دانست.
مجلس شورای اسلامی در سال 1375 به منظور گسترش فرهنگ بسیجی در میان دانش آموزان و تقویت بسیج دانش آموزی، ماده واحده ای را به تصویب رساند که به موجب آن وزارت آموزش و پرورش موظف به حمایت، پشتیبانی و تقویت و گسترش بسیج دانش آموزی شد.
با تصویب این قانون فعالیت ها و برنامه های بسیج دانش آموزی از قوام و استحکام بیشتری برخوردار و به گونه ای که در پایان سال تحصیلی 78-77 تعداد واحدهای مقاومت، پویندگان و پیشگامان بسیج دانش آموزی به بیش از22 هزار واحد در مدارس راهنمایی و متوسطه رسید و بیش از 5/2 میلیون نفر از دختران و پسران دانش آموز به عضویت بسیج دانش آموزی درآمدند.
متعاقب مصوبه مجلس شورای اسلامی و با پیگیری های به عمل آمده سطح تشکیلاتی بسیج دانش آموزی نیز به منظور فراهم کردن امکان موفقیت بیشتر در تحقق اهداف و مأموریت های محوله ارتقا یافت و در سال 1377 به عنوان سازمان بسیج دانش آموزی ادامه مأموریت داد.
امروز سازمان بسیج دانش آموزی با برخورداری از نیروهای مجرب در سطح مرکز و 28 رده استانی و بیش از 600 حوزه مقاومت بسیج دانش آموزی، در 26 هزار مدرسه راهنمائی و متوسطه کشور واحدهای مقاومت بسیج دانش آموزی را گسترش داده و تاکنون بیش از سه میلیون نفر از دانش آموزان دختر و پسر میهن اسلامی به عضویت در این تشکل دانش آموزی و نهاد برگرفته از متن ملت قهرمان ایران در آمده اند.
امروز همه میدان هائی که بسیج، در آن حضور پیدا کرده، میدان های ملی و مربوط به همه ملت است، هیچ زمانی کشور، از این مجموعه عظیمی که از بهترین فرزندان کشور تشکیل شده است، بی نیاز نمی شود.
سازماندهی بسیج در سراسر کشور، بسیار وسیع است؛ این سازماندهی، در آینده گسترده تر نیز خواهد شد زیرا همه انسان های مومن، آگاه، بصیر، عاشق، متعهد، علاقه مند و آماده به کار، در هر میدانی از میدان ها که حضور دارند، برای ملت مفیدند و از زیر مجموعه های نیروهای بسیج هستند.
امام خمینی(ره) پیرامون بسیج فرمودند: "تشکیل بسیج در نظام جمهوری اسلامی ایران یقیناً از برکات و الطاف جلیه خداوند تعالی بود که بر ملت عزیز و انقلاب اسلامی ایران ارزانی شد... من همواره به خلوص و صفای بسیجیان غبطه می خورم و از خدا می خواهم تا با بسیجیانم محشور گرداند، چرا که در این دنیا افتخارم این است که خود بسیجی ام"
مقام معظم رهبری نیز درباره فرهنگ بسیجی چنین می فرمایند: "فرهنگ بسیجی فرهنگ معنویت است .فرهنگ شجاعت است .فرهنگ غیرت است. فرهنگ استقلال وآزادگی است.فرهنگ اسیر خواستهای حقیر نشدن است.خواستهای زندگی برای همه مهم است . اما آنچه مهمتر است آرمانهاست-ارزشهاست – هدف است .آنها را باید مقدم داشت".
در طول 12 سالی که از تشکیل بسیج دانش آموزی می گذرد، همه ساله هشتم آبان به پاسداشت روز شهادت نوجوان دانش آموز، حسین فهمیده این قهرمان ملی، به عنوان روز بسیج دانش آموزی گرامی داشته می شود و میلیون ها بسیجی دانش آموز از پشت نیمکت های مدرسه با تکیه بر علم و دانش روز به افق های دورترو نوتری برای جامعه اسلامی ایران می نگرند.
گزارش: ایرنا