وزیر ارتباطات در حاشیه جلسه هیات دولت گفت: قطعی VPN، ربطی به راهاندازی شبکه ملی ندارد و اساسا استفاده از VPN خلاف قانون است.
VPN یا شبکه مجازی اختصاصی (Virual Private Network ) ابزار برقراری ارتباط در شبکه است.اصولاً VPN یک شبکه اختصاصی است که از یک شبکه عمومی مانند اینترنت برای ایجاد یک کانال ارتباطی مخصوص بین چندین کاربر و دسترسی به اطلاعات بهره میبرد.
استفاده از VPN در شبکههای عمومی مسافت را بیمعنی میسازد و موانع استفاده از پروتکلهای مختلف را کاهش میدهد.
مدیرکل روابط عمومی شرکت مخابرات نیز به وایمکس نیوز گفته است که موضوع بستن VPNها هیچ ارتباطی با مخابرات ندارد چرا که این موضوع در بستر شبکه مخابراتی انجام نمیشده که ما آن را بسته باشیم.
داوود زارعیان با این توضیح که اگر این موضوع توسط مخابرات اجرایی شده بود تنها باید افرادی که از مخابرات اینترنت میگیرند با مشکل روبهرو میشدند، گفت: آن طور که در خبرها آمده افرادی که از VPN برای ورود غیرقانونی به اینترنت استفاده میکردند اکنون در سراسر کشور مشکل دارند و این دست آورد متعلق به شرکت ارتباطات زیرساخت است نه شرکت مخابرات ایران.وی با اشاره به اینکه مخابرات حتی در موضوع فیلترینگ تصمیم گیر نیست، گفت: نهادهای قانونی و امنیتی در این موارد اظهار نظر میکنند و سرویس دهندگان اینترنت به هیچ عنوان در کارهای اجرایی نقشی ندارند.
VPN در ماههای گذشته مورد توجه کاربرانی قرارگرفته بود که میخواستند از فیلترینگ فرار کنند. فروشندگان VPN با این ادعا که اساسا VPN را برای مقابله با تحریمهای بینالمللی میفروشند و نه فیلترینگ، کسب و کار خوبی را برای خود مهیا کردهبودند و بازار خرید و اجاره سرورهای خارجی ارائه دهنده سرویس VPN حسابی گرم بود. اشتراک این شبکهها با قیمت سالانه حدود 30 هزار تومان به کاربران ایرانی پیشنهاد میشد و انواع مختلفی از اشتراک یکماهه، سه ماهه و یا شش ماهه نیز قابل خرید بود.
موتور جستجوی گوگل برای واژه فارسی " وی پی ان" بیش از دو میلیون مورد یافته را نمایش میدهد.
به نظر نمیرسد که بستن VPN ها چاره جنجال دور زدن فیلترینگ در کشور باشد و بیشتر شبیه به مسکنی برای آرام کردن درد است.
وب سایتها داشتن رتبه پایین تر در آلکسا را نشانهای از پیشرفت خود میدانند اما رتبه پنجم برای سایت peyvandha.ir، که تلاش میکند سایت جایگزینی را به جای سایت فیلتر شده به کاربران نمایش نشانه خوبی نیست.