در سیستمهای انژکتوری، تراشهای الکترونیکی معروف به Ecu کارکرد برخی بخشها را کنترل میکند. این تراشه یک حافظه دائمی و یک حافظه موقت دارد و اطلاعاتش را از چند سنسور یا حسگر میگیرد.
حسگر دریچه گاز، میزان گشودگی یا باز و بست دریچه گاز را به Ecu میفرستد. گاز خوردن خودبهخودی در دورهای آرام یا درجا، وقفه و ریپ در حین شتابگیری از جمله علائم خرابی آن است (ریپ زدن اصطلاحی است میان مکانیکها و به نوعی خاموش و روشن شدن ناگهانی، سریع و موقت، یا قطع و وصل پیاپی و مداوم حاکی از بد کار کردن اطلاق میشود).
حسگر ضربه (معروف به ناک سنسور)، در نواحی مانیفولد هواست. لرزش زیاد موتور در دور آرام احتمالا ناشی از خرابی آن است. در این صورت باید با دیاگ (دستگاهی برای تشخیص رایانهای عیوب و کدهای خطا) عیبیابی شود.
حسگر دور موتور، نزدیک پوسته گیربکس قرار گرفته و نقطه مرگ بالا را در پیستون مشخص میکند. اگر خودرو روشن نمیشود، پس از بررسی باتری، به سلامت یا خرابی این قطعه شک کنید.
حسگر سوپاپ زمان تراکم را در پیستون مخابره میکند و اگر خراب شود، یا خودرو همانند خرابی حسگر دور موتور روشن نمیشود یا موتور بسیار بد کار میکند.
حسگر سرعت، افزون بر Ecu با کیلومترشمار هم ارتباط دارد. از علائم خرابی آن از کار افتادن کیلومترشمار، یا خاموشی خودرو در زمان کاهش سرعت برای توقف و کمآوردن در سربالاییهاست.
حسگر فشار هوا مقدار فشاری را میسنجد که هوا در مانیفولد دارد. اغلب، افزایش زیاد مصرف سوخت، خروج دودی سیاهرنگ از اگزوز و خاموشی ظاهرا بیدلیل از علائم خرابی آن است.
حسگر اکسیژن در قسمت اگزوز، میزان اکسیژن مورد نیاز هنگام پاشش سوخت را تعیین میکند. مصرف زیاد سوخت، کمآوردن یا ناتوانی خودرو در ابتدای گاز دادن یا حتی در دورهای آرام از جمله نشانههای خرابی آن است.
استپر قطعهای است که در قسمت دریچه گاز قرارگرفته و ایفای نقش ساسات در هوای سرد، تنظیم دور موتور، تقویت گشتاور و شتاب را در مواقع لازم به عهده دارد. اگر موتور در دورهای آرام یا کار درجا خودبهخود گازمیخورد، یا در حالت کمگاز اما در دندههای 1 و 2 ریپ میزند، یا حین استارت حتما باید گاز دهید تا موتور روشن شود، استپر ایراد دارد.
دقت کنید! اگر باتری خودروهای انژکتوری بیش از 15 تا 20 دقیقه جدا شود، حافظه موقت تراشه Ecu از کار میافتد. یکی از نتایج این عمل ریپ زدن خودرو در حال حرکت است.
رشید حسام