پژوهشگران دانشکده مهندسی هسته ای و فیزیک دانشگاه صنعتی امیرکبیر با استفاده از یک نوع ماده سمی روشی را برای بالا بردن وضوح تومورهای سرطانی در تصاویر پزشکی ارایه کردند.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه صنعتی امیرکبیر، فیاض محمدباقری مجری این طرح گفت: ماده سمی استفاده شده با نام کلشیسین ، آلکالوئیدی گیاهی است که از گیاه کلشیسیوم آوتمناله یا گل حسرت استخراج می شود و استفاده از آن در تصویربرداری پزشکی از تومورهای سرطانی ، در مرحله حیوانی بر روی موش با موفقیت آزمایش شده است .
وی خاطرنشان کرد که سمی بودن این ماده، مزیتی برای استفاده از آن در روش تصویربرداری است. تجمع این ماده در تومورهای سرطانی امکان تصویربرداری هایی با وضوح بالای پزشکی را فراهم می کند.
وی گفت: از آنجا که میزان تزریق این ماده به بافت مورد نظر در حدود چند نانو گرم است می توان از آثار زیانبار این ماده سمی بر سلول های سالم صرف نظر کرد.
این محقق افزود: این ماده از نظر زیستی فعال و دارای سمیت برای سلول هاست و با اتصال به ریز لوله هایی که در تقسیم سلولی نقش دارند ، فعالیت خود را نشان می دهد. ماده سمی کلشیسین با متوقف کردن پلیمری شدن این ریزلوله ها ، سلول را از میان می برد و مانع پیشرفت تقسیم سلولی می شود و به همین علت این ماده به عنوان قدیمی ترین داروی ضد میتوزی (ضد سرطان) شناخته می شود.
این طرح با راهنمایی دکتر مجتبی شمسایی ظفرقندی ، مصطفی عرفانی و دکتر سیدپژمان شیرمردی از استادان دانشکده مهندسی هسته ای و فیزیک دانشگاه صنعتی امیرکبیر انجام شده است.